Kuchnia włoska w Ursusie

Najpopularniejszą kuchnią w Polsce od jakiegoś czasu jest kuchnia włoska. Wszystkie pizze, makarony i sałatki są bardzo chętnie zjadane przez Polaków. Oczywiście najbardziej lubianą potrawą jest pizza. Lubią ją wszyscy nie zależnie od wieku, płci czy statusu społecznego. Prawda jest taka, że co region we Włoszech to inny przepis na pizzę, podobnie jak z naszym bigosem, pierogami czy chociażby sałatką jarzynową. Niby składniki te same jednak produkt końcowy jest zupełnie inny.

Za miejsce narodzi pizzy uznaje się Neapol. Rozróżniamy dwa rodzaje pizzy, pierwsza to neapolitańska a druga sycilijska. Podstawowa różnica pomiędzy nimi to to, że neapolitańska jest okrągła, zaś sycilijska jest prostokątna. Prawdą jest również, że dania włoskie które jemy w Polsce nie wiele się mają do tego co moglibyśmy zjeść we Włoszech. Do przygotowania ciasta na pizzę potrzebujemy: drożdży, wody, mąki i szczyptę soli, są tacy którzy do ciasta dodają również trochę oliwy. Jeżeli chodzi o proporcje to oczywiście wszystko zależy od rodzaju mąki, drożdży itp. Dlatego jeżeli chcesz sam skomponować przepis na pizzę, zjedz pizzę w Ursusie czy w innym miejscu. Sprawdź co smakuje ci najbardziej. Czy wolisz ciasto puszyste czy cienkie, jakie dodatki, sosy i stwórz swoją własną autorską pizzę. Usiądź w domu i spróbuj sam pokombinować ze składnikami. Istotne jest też to, że to co smakuje nam w Bydgoszczy nie koniecznie musi tak samo smakować w innym mieście. Dlatego zjedz pizzę w Warszawie ale spróbuj również tej w małej miejscowości, próbuj nowych rzeczy a możesz zostać miło zaskoczonym. Bardzo często w miejscach o których nie pomyślelibyśmy, że możemy zjeść coś pysznego rodem ze słonecznej Italii, mogą nam zostać zaserwowane najlepsze specjały.

Musimy pamiętać też o tym, że jeżeli pizza, którą zrobimy będzie bardzo odbiegać od standardów neapolitańskich to nie żaden dramat. Pizza ma smakować nam, a gotowanie i pieczenie ma nam pozwolić się zrelaksować i dać chwilę wytchnienia, dlatego cieszmy się gotowaniem i nie dajmy się zwariować, gotujemy dla siebie i dla naszych najbliższych więc bez ciśnienia. Bawmy się tym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *