Obiadki dla niemowląt. Kupić czy ugotować? Kilka sposobów na łatwe, szybkie i tanie obiadki dla niemowląt

Gotowe obiadki dla niemowląt, to jeden z większych kosztów budżetu domowego rodziców, porównywalny do kosztów pampersów i mleka modyfikowanego. A wcale nie musi tak być. Gotuj obiadki samodzielnie. Przy niewielkim nakładzie czasu i pracy możesz mieć zdrowe, zbilansowane, różnorodne i tanie obiadki dla dziecka. Będziesz miała zawsze pod ręką gotowy obiadek, jak ten ze sklepu. Wystarczy, że poznasz kilka sprawdzonych metod jak ułatwić sobie pracę.

Rozszerzenie diety

Dietę niemowląt rozszerza się najwcześniej po 4 miesiącu. Nowe wytyczne dotyczące rozszerzania diety nie są tak dokładne, jak te starsze i właściwie, decyzję o rozpoczęciu wprowadzania nowych pokarmów, ich ilości i rodzaju pozostawia się rodzicom i niemowlętom. Nie ma już również podziału na dzieci karmione naturalnie i sztucznie.

Ja stosowałam się do starszych wytycznych, bo po prostu łatwiej mi było się zorganizować mając dokładne dane, co i ile mogę podawać, niż polegać na własnej intuicji. Temat jest dla mnie całkiem świeży, bo młodsza córeczka kończy dopiero 10-ty miesiąc. Jednakże od razu muszę się przyznać do poważnych rodzicielskich przewinień: gotowałam obiadki tylko chwilę w obu przypadkach i szybko zaczynałam podawać to samo, co my jemy, z różnych powodów. Natomiast na palcach od rąk mogę wymienić gotowe obiadki, które kupiłam w sklepie.

Obiadki dla niemowląt w słioczkach domowej roboty

Co niemowlęta sądzą o wytycznych

Pierwsza córka jadła chętnie wszystko, co jej miksowałam. Nie mogłam się nadziwić jak chętnie wsuwa nieprzyprawioną, zieloną, brokułową papkę. Ze trzy razy próbowałam ją nakarmić obiadkiem sklepowym, ale nie chciała go w ogóle jeść. Tłumaczę to tym, że większość tych sklepowych bazuje na dużej ilości marchwi, a ona aż tak za nią nie przepadała. Już w dziesiątym miesiącu zaczęłam jej podawać normalne obiady, takie jak sobie gotowaliśmy. Przede wszystkim z wygody. Oczywiście to naganne zachowanie i nie powinnyście mnie naśladować;) Dziecko powinno jak najdłużej jeść niesolone, zdrowe posiłki, przyrządzane na parze!

Druga córka miała ciężkie początku rozszerzania diety. Nie chciała nic jeść! Tylko cycuś. Długo miała odruch wymiotny cokolwiek jej dawałam. Zaczynałam od różnych warzyw i mięsa, zblendowanych w przeróżne kombinacje. Na próbę podawałam też te sklepowe, bo może kuchnia mamusi nie pasuje… Ten sam efekt, wszystko ble i fuj. Po miesiącu zaczęłam podawać słodsze potrawy na spróbowanie i był postęp. W miarę chętnie jadła kaszkę, musy owocowe czy biszkopciki, ale inne obiadki wciąż były ble. Zrezygnowana zaczęłam jej podawać czasami na próbę nasze obiady i okazało się, że te mogą być. Po troszeczku, powolutku ale są ok, smakują. Przy drugim dziecku porzuciłam gotowanie obiadków jeszcze szybciej.

Obiadki domowe vs. sklepowe

Różne opinie i mity krążą o jednych i drugich. Te domowe przede wszystkim kojarzą się z godzinami spędzonymi w kuchni przy garach, przy przecieraniu, obieraniu, wyciskaniu i rozgniataniu. Te sklepowe są symbolem wygody. Dyskusyjną sprawą jest jakość jednych i drugich. Niektórzy uważają, że zdrowsze są te domowe, inni twierdzą, że tylko wtedy, kiedy mamy warzywa z własnego ogródka.

Obiadki sklepowe robione są z wyselekcjonowanych składników, które muszą spełniać odpowiednie kryteria ekologiczne. Poza tym, są odpowiednio zbilansowane, czyli mają odpowiednią ilość tłuszczów, cukrów, białka, witamin i mikroelementów. Można je kupować bez obaw, że zaszkodzą dziecku. Należy jednak wziąć pod uwagę szkody w naszym portfelu.

Domowe obiadki mają ten plus, że mamy duży wpływ na ich modyfikację. Dieta naszego dziecka może być o wiele bardziej zróżnicowana, ponieważ te sklepowe mimo dużego wyboru, mają jednak jakąś ograniczoną ilość produktów w ofercie. Jeżeli nasze dziecko nie lubi lub nie toleruje jakichś warzyw możemy je swobodnie zamienić na inne. Są też przede wszystkim znacznie tańsze, a ich przygotowywanie może być całkiem łatwe.

obiadki dla niemowląt różne papki

Garść wskazówek na łatwe domowe obiadki dla niemowląt

Gotowanie obiadków dla niemowląt nie musi być uciążliwe, wystarczy stosować kilka sposobów, dzięki którym znacząco ułatwimy sobie pracę.

  1. Znajdź dobrą książkę, stronę lub inny poradnik o gotowaniu dla niemowląt, w którym jest jasno przedstawione, co i kiedy wprowadzamy. Na słoiczku jest napisane, po którym miesiącu można go podawać. Z gotowaniem jest trochę trudniej, trzeba samemu taką wiedzę nabyć, uważać na alergeny, samodzielnie bilansować dietę itd. Dobra książka poda nam rozwiązania na tacy. Ja wspierałam się głównie książką Twoje dziecko. Zdrowia dieta 0-3 lata A. Sobieraj oraz czasami książką Pierwszy rok życia dziecka H. Murkoff, S. Mazel. Gotowych przepisów szukałam też w Internecie.
  2. Za gotowanie zabieraj się raz w tygodniu lub rzadziej. Najpierw określ menu, że np. chcesz ugotować zupkę brokułową, jarzynową, kalafiorową i z cukinii. Przygotuj listę, kup wszystkie potrzebne warzywa, mięsa, ryby itd. Zabierz się za gotowanie, kiedy są jeszcze świeżutkie.
  3. Ugotuj wszystko na raz. Ja mam trzystopniowy garnek do gotowania na parze, więc mogę ugotować dużo rzeczy na raz. Jeżeli masz zwykłe garnki, to:
  • ugotuj zupę bazę, czyli na przykład ziemniaki, marchew, por, seler, pietruszkę i mięso (jeżeli już można razem gotować).
  • ugotuj w innych garnkach lub po kolei pozostałe składniki, z których chcesz zrobić obiadki np: kalafior, brokuł, cukinię, mięso (jeżeli jeszcze trzeba osobno gotować) itp.
  • później połącz ugotowane składniki ze sobą tworząc różnorodne dania i podziel je na porcje. Porcja może być na jeden dzień lub na dwa dni. Jeżeli dodasz więcej wody, to masz zupkę, jeżeli mniej, to masz danie;)
  • ja do tych porcji dodawałam od razu zalecane ilości kaszki, ugotowanego jaja i mięsa przypadające na jeden dzień.Obiadki dla niemowląt gotowanie na parze
  1. Może ci się wydać, że to dużo pracy, ale to nie prawda. Warzywa trzeba dokładnie umyć, obrać i pokroić, ale nie ma ich aż tak dużo, gotujesz w końcu dla niemowlaka. Zajmie Ci to z godzinę, góra dwie nie licząc czasu gotowania, a zrobisz obiadki na co najmniej tydzień czasu. Pracę bardzo ułatwiają takie sprzęty AGD jak: blender lub mikser, zmywarka, sterylizator lub piekarnik oraz garnki lub sito do gotowania na parze. Bez nich praca będzie szła trudniej i dłużej, ale nie jest niemożliwa.
  2. Zamróź domowe obiadki w gotowych porcjach. Każdy obiadek może stać do 48 godzin w lodówce, więc mrozimy porcje albo na jeden dzień, albo na dwa dni. Powinny rozmrażać się w lodówce. Wyjmujemy tyle ile chcemy podać dziecku, resztę rozmrożonego dania przechowujemy w lodówce. Podgrzewać w podgrzewaczu lub wedle uznania.
  3. Możesz również je zawekować i pasteryzować, po czym postawić w chłodnym miejscu. Mnie pasteryzacja nie zawsze się udaje, niekiedy psują mi się domowe przetwory, więc z obiadkami nie ryzykowałam. Dużo osób jednak chwali sobie wekowanie, zwłaszcza, że dania zachowują lepszą konsystencję.
  4. Do mrożenia możesz użyć plastikowych pojemników lub szklanych słoiczków. Ja zbierałam słoiczki po przecierze pomidorowym. Pamiętaj, żeby ich całkowicie nie wypełniać, bo pękną po zamrożeniu. Zmywarka umyła mi słoiczki, piekarnik wyparzył. Przy pierwszym dziecku nie miałam tak zaawansowanego sprzętu agd, a gotowałam więcej obiadków i nie wspominam tego jakoś źle.obiadki dla niemowląt wyparzanie słoiczków
  5. Niektóre obiadki po rozmrożeniu zmienią konsystencję, będą takie rozwarstwione, grudkowate. Nie należy się tym przejmować, chociaż można spróbować zmiksować jeszcze raz z dodatkiem kaszki na przykład. Bardzo fajnie zachowują konsystencję papki z brokułem, kalafiorem lub batatem. O ile dobrze pamiętam rozwarstwiać się lubi chyba marchewka, cukinia czy seler.
  6. Kiedy zaczynamy rozszerzać dietę, to należy stopniowo wprowadzać nowe składniki. Poza tym niemowlę niewiele je, jak dobrze pójdzie to zje parę łyżeczek. Znalazłam kiedyś w Internecie taki myk, żeby ugotować wszystko osobno, zmiksować osobno i pomrozić w pojemniku do robienia kostek lodu. Nie dość, że mamy małe porcje, to wyjmujemy te kostki, które nam odpowiadają i łączymy wedle uznania. Próbowałam tej metody, ale nie przypadła mi do gustu. Jest przy niej trochę pracy i wolałam już gotować co drugi dzień.
  7. Jeżeli nie jesteś przekonana do mrożenia czy wekowania, pamiętaj, że gotować możesz raz na dwa dni. Każde danie może postać do 48 godzin w lodówce. Należy jednak wyjmować tyle, ile potrzeba i po podgrzaniu wyrzucić, to co zostanie. Nakładamy czystą łyżeczką.
  8. Kiedy już można gotować mięso razem z warzywami dla dziecka, można podbierać składniki z naszych dorosłych obiadów, zanim je przyprawimy. W pewnym momencie wstrzymywałam się z doprawianiem potraw, aż do końca ich przygotowywania, żeby z gotującej się zupy wyjąć ugotowane warzywa i mięso dla dziecka, dopiero wtedy soliłam i przyprawiałam nasz obiad.obiadki dla niemowląt składniki
  9. Domowe obiadki można ze sobą zabierać wszędzie jak te sklepowe, na jednodniowy wyjazd z dzieckiem lub na wakacje. Trzeba tylko uważać na temperaturę przechowywania. Mrożone powinny takie zostać aż do dnia podania. Zawekowane są tu wygodniejsze ale też trzeba im zapewnić nieco chłodniejsze i zacienione miejsce.

Ile kosztują obiadki dla niemowląt?

Porównajmy koszt zrobienia domowego obiadku z kupnem gotowych słoiczków. Temat ugryzłam z trzech stron. Po pierwsze: ile kosztowałby sklepowy obiadek, gdybyśmy sami kupili jego składniki? Po drugie: ile kosztuje przygotowanie kilku porcji domowego obiadku na raz? Po trzecie: ile miesięcznie mogą nas kosztować obiadki dla niemowląt?

Przykład 1. Ile kosztują składniki gotowego obiadku w słoiczku?

Pod lupę biorę słoiczek BoboVita Warzywa z indykiem po 5 miesiącu, 125 g., cena 3,39 zł. w Tesco.

Producent podaje następujący skład: marchewka 35%, woda, ziemniaki 16%, mięso z indyka (bez wywaru) 9,5%, groszek 3%, skrobia pszenna bezglutenowa, por 2%, olej rzepakowy.

Na podstawie tych informacji sporządziłam następujące zestawienie kosztów poszczególnych składników. Gramatura wody, skrobi i oleju nie była podana, więc przyjęłam jakąś prawdopodobną wartość szacunkową. Gdyby nabyć samodzielnie składniki potrzebne do zrobienia takiego obiadku otrzymalibyśmy następujące wyniki.

Słoiczek BoboVita. Ceny składników

SkładnikGramaturaCeny składników wg. cen marketowychCeny składników wg
Razem1250,491,43
marchewka37,50,060,17
woda430,020,24
ziemniaki200,030,08
indyk120,270,72
groszek40,030,09
skrobia pszenna40,050,05
por2,50,020,02
olej rzepakowy20,010,06

Słoiczek ten można kupić w Tesco za 3,39. Wiadomo, że cena nie zawiera tylko kosztów składników, ale i jednostkowe koszty całego przedsiębiorstwa, jednostkowy zysk, jaki chce osiągnąć producent, jednostkową marżę pośredników (m.in. Tesco) itd. Niestety nie wiem, jak wygląda w rzeczywistości struktura tej ceny. Ja policzyłam tylko koszty składników, które można nabyć samodzielnie, według gramatury podanej na opakowaniu. Nie liczyłam kosztów wody (do posprzątania), prądu czy robocizny. Myślę, że to groszowe sprawy, gdyby je podzielić na ilość produktów, do których byłyby zużyte.

Trzecia kolumna zawiera ceny ze zwykłego sklepu, obejmujące najtańsze produkty. Łączny koszt takiego obiadku wynosi tylko 0,49 groszy. Zapewne jakość takich składników będzie dla Was wątpliwa, więc dla porównania sprawdziłam ceny w sklepach sprzedających ekologiczną żywność. Koszt ten wzrasta wówczas do 1,43 zł., a i tak stanowi tylko 40% ceny słoiczka.

Obiadki dla niemowląt indyk z pietruszką na parze

Przykład 2. Ile kosztuje przyrządzenie obiadków w domu?

Na obiad proponuję zupą jarzynową z cielęciną, którą można podawać po 6 miesiącu. Poniżej zestawienie składników na większą ilość zupy, którą można później podzielić na małe porcje.

Zupa jarzynowa z cielęciną. Ceny składników

SkładnikGramaturaCeny składników wg cen marketowychCeny składników wg cen sklepów ekologicznych
Razem10507,1411,21
woda5000,22,5
cielęcina1003,83,8
marchew1000,160,45
ziemniaki1000,150,35
brokuł1001,41,58
seler500,150,85
pietruszka500,20,28
kleik ryżowy401,021,02
olej rzepakowy100,060,38

Składniki na tę zupę kupiłabym w zwykłym markecie, część miałabym z własnego warzywnika. Cała zupa kosztowałaby mnie zatem maksymalnie 7,14 zł. Otrzymałabym około 1 kg/1 litra zupy, co można by podzielić na np. pięć 190-gramowych porcji. Jedna porcja kosztowałaby mnie wówczas 1,43 zł. Gdyby kupować składniki w drogich ekologicznych sklepach, cały obiad kosztowałby mnie 11,21 zł., a jedna 190-gramowa porcja kosztowałaby 2,24 zł. Obiadki sklepowe w przeliczeniu na kilogram kosztują ponad 20 zł. Najczęściej coś około 26 zł/kg. Są więc ponad trzykrotnie droższe od domowych.

Obiadki dla niemowląt ugotowany brokuł

Przykład 3. Koszty obiadków w skali miesiąca

Bez zbędnych wstępów:

  1. Obiadek domowy z przykładu powyżej
  • Tańsza wersja: 30*1,43=42,9 zł.
  • Ekologiczna wersja: 30*2,24=67,2 zł.

2. Gotowe słoiczki, np. HiPP BIO Zupka jarzynowa z cielęciną po 5. miesiącu 190 g.: 30*4,99=149,7 zł.  

W ciągu miesiąca na obiadki można wydać bardzo zróżnicowane kwoty. Obiadki ugotowane ze składników ze zwykłego sklepu mogą być ponad trzykrotnie tańsze niż gotowe obiadki w słoiczkach. Jeżeli kupimy żywność ze sklepów ekologicznych zapłacimy dwukrotnie mniej. Myślę, że koszt przyrządzenia obiadków (woda do posprzątanie, prąd) jest niewielki i nie wpłynie znacząco na tę różnice. Domowe obiadki mogą być jeszcze tańsze i zdrowsze, jeżeli sami uprawiamy warzywa. Przyrządzanie ich nie musi być dodatkowym kosztem, jeżeli podbieramy mięso i warzywa z naszych obiadów przed doprawieniem.

Podobna oszczędność jest przy deserkach i soczkach. Te także można robić samemu w domu. Deserki i soczki można wekować i pasteryzować w celu zrobienia zapasów. Mamy wówczas gotowe, podręczne porcje jak w przypadku obiadków.

obiadki dla niemowląt deser z jabłka i banana

Podsumowanie

Gotowanie obiadków dla niemowląt w domu nie musi być wyzwaniem. Jeżeli zapoznasz się z kilkoma sposobami jak ułatwić sobie pracę, pójdzie Ci to sprawnie i nie zajmie dużo czasu. Poza tym, zawsze będziesz miała pod ręką obiadek dla dziecka i zaoszczędzisz bardzo dużo pieniędzy.

 

A Ty jak oceniasz gotowanie dla niemowląt? Zmora czy łatwizna?

Może masz pomysły jak jeszcze bardziej ułatwić sobie tę pracę?

Twoje dziecko chętnie zjada obiadki?

Zachęcam do skomentowania i zapisania się na newsletter lub polubienia mojej strony na Facebooku lub innym portalu społecznościowym. Będziesz na bieżąco otrzymywać ciekawe wskazówki jak oszczędzać pieniądze i dbać o domowe finanse!

To Cię może zainteresować: