Pączki na Tłusty Czwartek. Kupić czy zrobić samodzielnie?  

Karnawał to okres, w którym ludzie lubią porozpieszczać się różnymi kalorycznymi przekąskami: chruścikami, oponkami, pączkami i innymi. Rozpusta osiąga swoje apogeum w Tłusty Czwartek. Wszyscy objadają się pączkami, przechwalając się kto zjadł więcej. Postanowiłam sprawdzić jak to wygląda od strony finansowej. Ile kosztują pączki, ile na nie wydamy i czy warto upiec je samodzielnie.

Pączki DIY.

Upiekłam pączki już w niedzielę przed Tłustym Czwartkiem, żeby sprawdzić czy to się opłaca. Przepis na pączki zaczerpnęłam z mojej ulubionej strony kulinarnej Moje Wypieki.

Z przepisu wyszło mi 35 pączków, każdy ważył około 70 gram po usmażeniu i miał około 270 kalorii. Zrobienie ich zajęło mi prawie 2,5 godziny nie licząc czasu wyrastania ciasta, z tego 10 minut to przygotowanie ciasta, 40 minut to lepienie i nadziewanie pączków, a reszta to smażenie.

W tabeli zawarte są wszystkie składniki potrzebne do zrobienia pączków wraz z ich kosztami. Nie wpisałam jedynie wody potrzebnej do zrobienia lukru.

SkładnikIlośćKoszt
Razem20,16 zł.
Mąka pszenna1 kg.1,19
Drożdże50 g.0,35
Cukier150 g. 0,45
Mleko0,5 l. 1
Jajka7 szt. 2,65
Olej1060 ml. 4,97
Cukier waniliowy1 op.0,35
Spirytus40 ml.3,44
Cytryna 1 szt. 0,72
Sól3 g. 0,01
Marmolada1 op. 3,95
Cukier puder120 g. 1,08

Wychodzi na to, że koszt jednego pączka to 58 groszy za sztukę, nie licząc kosztu zużycia prądu czy wody potrzebnej do umycia naczyń po pracy, no i robocizny. Koszt raczej niewielki i jest możliwość urozmaicenia pączków własnymi pomysłami, różnymi nadzieniami czy posypkami. Nie są trudne do zrobienia, a największym wyzwaniem jest smażenie w odpowiedniej temperaturze. Świeżo usmażone są najsmaczniejsze, trudno się powstrzymać przed podgryzaniem zanim ostygną. Swoich nawet nie polukrowałam, a i tak znikały w oka mgnieniu. Połowę pączków zamroziłam i będą czekały do Tłustego Czwartku, może część się uchowa jeszcze na inną okazję. Robiąc samemu pączki masz pewność, że składniki są dobrej jakości i nie zawierają jakichś polepszaczy i innych składników z dziwnymi nazwami. Minusem jest czasochłonność przygotowywania, a zwłaszcza smażenia.

Jak wyglądają ceny w sklepach i cukierniach?

  • Biedronka oferuje pączka 80 g. za 0,54 zł. przy zakupie 8 sztuk w tłusty czwartek. Inaczej pączek kosztuje 0,98 zł.
  • Tesco oferuje pączka 60g. za 0,99 zł, lub 80 g. za 1,69 zł.
  • Auchan – 0,69 zł.
  • W cukierniach dobry pączek będzie kosztował ponad 1 zł., ale na ogół jest jakościowo lepszy od tych marketowych.

Ile pączków zjedzą Polacy?

47% Polaków deklaruje, że zje od 3-5 pączków w Tłusty Czwartek (źródło), 35% zje 1-2 pączki, 14% planuje zjeść więcej niż 5 pączków, 4 % nie chce ich jeść w ogóle. Kobiety rzadziej niż mężczyźni deklarują, że zjedzą dużą ilość pączków. Większe ilości planują zjeść młodzi ludzie do 24 roku życia. Razem Polacy zjedzą ponad 100 mln. pączków.

Wnioski

Jeżeli znajdziesz dłuższą chwilę czasu, spróbuj zrobić samodzielnie pączki. Mają niepowtarzalny smak, są tanie, dobre jakościowo i dzięki temu nabędziesz nowych doświadczeń. Oszczędności tu raczej są niewielkie, więc nie przejmuj się o swoje finanse jeżeli wolisz je kupić.

Mam nadzieję, że narobiłam apetytu na pączki domowej roboty!

Jak myślisz ile pączków wciągniesz? Wolisz kupić czy zrobisz pączki w domu? Koniecznie napisz w komentarzu.

 

4 thoughts on “Pączki na Tłusty Czwartek. Kupić czy zrobić samodzielnie?  

  1. Najlepsze pączki robi moja teściowa i tylko w karnawale 🙂 W innym czasie nie da się namówić.
    Tak na poważnie, chociaż zdanie pierwsze, to najprawdziwsza prawda 🙂 jeśli już kupuję, staram się by było to ze sprawdzonej piekarni. W tamtym roku kupiłam w jednym z marketów. Nie dało się tego jeść.

    1. Witaj Alicjo!
      Racja, różnica między jednym pączkiem a drugim bywa ogromna, a najlepsze są te domowej roboty. U mnie mistrzynią w robieniu pączków jest ciocia.

      PS Jesteś pierwszą komentującą u mnie na blogu. Gratuluję i dziękuję za odwagę!
      Malwina

  2. Drugi? Pączki ze zdjęcia zdecydowanie przyciągają 😀 Niektóre rzeczy są bezcenne i smak świeżych, ciepłych, domowych pączków zdecydowanie do nich należy 🙂 Powodzenia w blogowaniu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *